ummi tergerak nak buat apam mekar ni sebab tergoda tgk gamba apam kat blog
dayangjack... kebetulan umi dan anak pun sgt suka makan apam ni..nak tgk blog dan cerita dayang dari mana dapat resepi apam sedap ni
klik kat sini yer.. umi try resepi dari blog dayang ni dan terbukti apam mekar umi tersenyum dan tersengih cantek je:-) rasanya pun lembut dan sedap sgt:-) minta halal ye kepada tuan punya resepi umi C&P resepi kat sini ye...mekasih:-)
RESEPI:-
bahan-bahan :
- 125 g tepung gandum
- 1 sk double action baking powder
- 1 sk ovalette
- 120 g gula halus
- 1 sb pes coklat (DJ guna coklat masak) (ummi buat 2 perisa, guna coklat&s'berry emulco)
- 1 biji telur
- 70 ml air suam
- 70 ml susu segar/susu cair (DJ guna bancuhan susu tepung) (ummi guna susu segar)
- sedikit esen vanilla
Cara-cara :
- Didihkan kukusan. Sediakan cawan kertas dan alas dgn mangkuk aluminium.
- Di dalam mangkuk adunan, satukan kesemua bahan di atas kecuali pes coklat dan pukul hingga kembang dan gebu (jika adunan tidak kembang dan gebu, bahulu takkan menjadi)
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Campurkan adunan dgn pes coklat dan adunan satu lagi dibiarkan kosong.
- Tuangkan kedua2 adunan ke dlm cawan kertas secara berselang-seli.
- Kukus dgn api kuat selama 15-20 minit mengikut saiz cup yg digunakan.
No comments:
Post a Comment